Vertaal deze website

De Leukste Opleidingen
 
DeLeuksteOpleidingen 010.jpg

Android Tablet

1. De beste integratie met Google diensten
E-mail en agenda zijn twee van de belangrijkste onderdelen op bijna ieder digitaal apparaat en velen van ons houden hun data bij in Google Calendar en hebben een GMail e-mailadres. Gmail heeft zelfs mogelijkheden om een persoonlijk domein ook via de dienst te laten lopen met alle bijbehorende voordelen van de populairst cloud e-mail dienst. Android heeft gewoonweg de beste integratie met de diensten van Google en hoewel het als het over deze twee basis zaken gaat er niet per se een enorm verschil is met de concurrentie en hun integratie is het wel altijd Android dat het eerst nieuwe features en mogelijkheden krijgt.

Andere populaire diensten van Google zijn onder andere YouTube, Google Maps en in steeds grotere mate Google Drive. Ook deze diensten hebben altijd als eerste en soms (tijdelijk) als enige de beste integratie en apps op het Android platform. Een andere, snel opkomende en steeds interessanter wordende, nieuwe Google dienst is Google Now. Deze digitale butler van Google is wat ons betreft één van de meest interessante ontwikkelingen van het laatste jaar en is op dit moment alleen te vinden op Android.

2. Een groot app-aanbod
Apps maken een smartphone of tablet gewoon een stuk leuker om te gebruiken. iOS en Android zijn de twee populairste mobiele besturingssystemen en dat heeft ervoor gezorgd dat het overgrote deel van de developers als eerste hun apps uitbrengt op één van de twee of beide platformen.

In het algemeen kan je nog steeds zeggen dat iOS nog steeds de voorsprong heeft qua app-aanbod maar het verschil is zeker het laatste jaar teruggebracht tot bijna verwaarloosbaar. Een zowel voor- als nadeel is wel dat er in het algemeen ‘minder wil’ is bij Android gebruikers om te betalen voor apps, en waar dat soms resulteert in iOS eerst apps heeft het er aan de andere kant ook voor gezorgd dat er een enorm ruim aanbod aan gratis (ad supported) apps beschikbaar is op Android.

Daarnaast is er een extra mogelijkheid als het gaat om apps op Android. Als Google om een of andere reden ervoor kiest een app niet te willen opnemen in de Play Store dan is er binnen Android altijd nog de mogelijkheid de app op een andere manier te installeren, buiten de Play Store om. Het risico is altijd voor jezelf maar je hoeft je in ieder geval niet te laten vertellen wat je wel en niet op je tablet mag installeren.

3. Android is meer ‘open’
Open is een lastige en vaak verkeerd gebruikte term als het gaat in discussies over mobiele besturingssystemen, maar zoals je bij punt 2 al kan zien heeft het ook duidelijk uitlegbare voordelen.

Android is ook meer open als het gaat om de veranderingen die je als gebruiker kunt doorvoeren in (het uiterlijk van) het systeem. Als je graag een ander on-screen toetsenbord wilt gebruiken dan is er niets binnen Android dat je tegenhoudt deze verandering door te voeren. En zo zijn er een hoop aanpassingen te maken aan het systeem om het uiteindelijk zo dicht mogelijk bij een persoonlijk ideaalscenario te krijgen. Het is een niet te onderschatten voordeel hoe fijn het is om als gebruiker andere standaard apps te kunnen kiezen voor bijvoorbeeld je e-mail of de browser.

Ook is Android meer open als het gaat om de toegang die de apps hebben tot het systeem en zelfs andere apps. Hierdoor is het mogelijk om op andere manieren apps te integreren met de daarbij behorende voordelen. Zo zijn er bijvoorbeeld mensen die de manier waarop apps ‘met elkaar kunnen praten’ of op de achtergrond kunnen draaien (multi-tasken) erg waarderen.

4. Widgets
Android heeft zich van het begin af aan ook weten te onderscheiden van de grootste concurrent door widgets toe te staan op het homescreen. In plaats van ‘saaie’ rijen icoontjes is er veel meer mogelijk op de beginschermen binnen Android. Via widgets kunnen gebruikers snel en zonder apps te openen belangrijke en minder belangrijke informatie direct op het beginscherm plaatsten. Dit is één van de dingen die ook vaak bij de mogelijkheden van personalisatie graag genoemd worden.

5. Veel meer keuze in hardware en prijsklassen
Hoewel Google een paar voorwaarden stelt aan fabrikanten om een stempel te krijgen van het bedrijf en daarmee toegang tot al de eerder genoemde Google diensten en natuurlijk de Google Play Store geeft, lijken die eisen niet heel lastig om aan te voldoen met als gevolg dat er heel erg veel apparaten zijn met Google’s versie van Android. Of in ieder geval een versie die dus de goedkeuring draagt van de zoekgigant.

Er is ontzettend veel verschillende hardware op de markt en alleen al een fabrikant als Samsung heeft zoveel tablets op de markt dat wij ze nog maar amper uit elkaar kunnen houden. En dan zijn er natuurlijk nog een heleboel andere grote en kleinere fabrikanten die tablets en smartphones uitbrengen in alle vormen en maten, met prijskaartjes die voor elk budget wel als interessant over kunnen komen.

De grote keuzevrijheid heeft niet alleen gevolgen voor de kosten van verschillende tablets maar stelt de Androidmarkt in het algemeen ook in staat om sneller nieuwe ontwikkelingen door te voren en als product op de markt te brengen. Waar iOS het doorgaans met één of twee nieuwe tablets per jaar moet doen hebben we de laatste jaren één of twee nieuwe Android tablets per week gezien, al lijkt het de laatste tijd wel tot rust te komen.