Vertaal deze website

De Leukste Opleidingen
 
DeLeuksteOpleidingen 012.jpg

Uitleg iPad

1. Het grootste en beste app-aanbod
Apps zijn enorm belangrijk voor een tablet en Apple heeft op dit moment een zeer groot app-aanbod, zeker op het gebied van tablets. Met zo’n 300.000 speciaal voor de iPad geoptimaliseerde applicaties en 800.000 apps in totaal is er voor ieder wat wils. Dit aantal groeit dagelijks.

Ook is de kwaliteit van de verschillende apps regelmatig een stuk beter te noemen dan dezelfde of soortgelijke apps op het Android platform. Of dit te maken heeft met de wil van iOS gebruikers om vaker en meer te betalen voor apps zou goed kunnen, maar door een beperkter hardware-aanbod is het voor developers ook gewoon makkelijker apps te ontwikkelen voor het iOS platform. Het is namelijk niet nodig om met 1001 verschillende schermformaten en andere hardwarespecificaties rekening te houden.

Apps die geoptimaliseerd zijn voor het tabletformaat, en dan vooral ook voor de retina resolutie, zijn een enorm voordeel, en een pijnpunt op Android. Hoewel het aanbod van hardware met hoge resolutie schermen op Android tablets flink aan het groeien is kan je niet anders dan concluderen dat je qua apps op dit moment veel meer hebt aan het hoge resolutie display op een iPad.

Voor de basisfunctionaliteiten zijn er op beide platformen overigens genoeg apps te vinden, hetzelfde geldt voor populaire spelletjes etc. Toch is het op dit moment nog zo dat de meeste apps het eerst op iOS uitgebracht worden, en dat je als gebruiker van Android lang(er) zit te wachten op dezelfde apps. Denk bijvoorbeeld aan apps die je tv-aanbieder uitbrengt voor live tv kijken, apps van nieuwe sociale netwerken, enzovoorts. Ook apps die je onder de noemer creatief kan scharen zijn doorgaans meer aanwezig en beter dan op Android. Denk aan foto- en videobewerking, maar ook aan een app als Foldify.

Sinds 18 maart 2014 ook Microsoft Office beschikbaar voor de iPad.

Tot slot heeft Apple zelf ook een indrukkend aanbod van apps die naast standaard meegeleverde apps aangeschaft kunnen worden. Apps als Pages, Numbers en Keynote maar ook iMovie en Garageband zijn van hoge kwaliteit en zijn erg interessant om het gebruik van de iPad beter/leuker te maken.

2. Simpel en duidelijk (maar gesloten)
Ieder nadeel heeft zijn voordeel en deze wijsheid gaat ook voor mobiele platformen op. Het is helemaal waar dat Apple’s systeem in vergelijking met Android een stuk meer gesloten is en dat er ook binnen het systeem meer gecontroleerd wordt op ‘overtredingen’ van de regels. De metafoor die regelmatig gebruikt wordt is die van een afgesloten tuin.

Het voordeel van zo’n afgesloten en beheerde tuin is echter dat alle perkjes mooi aangeharkt zijn en onderhouden worden. En dat de beheerder goed zijn best doet om ieder seizoen weer mooie nieuwe planten en bloemen tot bloei te brengen.

Door Apple’s controle en bemoeienis heb je als eindgebruiker net wat meer zekerheid over de kwaliteit van de apps en diensten die je kan gebruiken binnen het systeem. En natuurlijk is het ook niet onbelangrijk dat je door deze controle ook geen (of in ieder geval een stuk minder) risico loopt dat je een app installeert of aanpassing maakt aan je tablet/smartphone waardoor je apparaat ‘stuk’ kan gaan.

3. De beste hardware/software combinatie
Een van Apple’s grootste voordelen is natuurlijk dat ze de volledige controle en verantwoordelijkheid hebben over zowel de hardware als de software die ze aanbieden. Dit geeft Apple de mogelijkheid voor optimale compatibiliteit te gaan wat resulteert in de beste gebruikservaring. Hoewel Apple niet altijd met de laatste en modernste onderdelen (processors bijvoorbeeld) werkt zijn door deze optimalisatie de apparaten van Apple wel gewoon snel te noemen, en volgens sommigen zelf het snelst.

Apple brengt per jaar één of soms twee nieuwe producten uit binnen hun verschillende lijnen. Dus één nieuwe iPhone per jaar en één nieuwe iPad per jaar. Voorafgaand aan de lancering van zo’n nieuw product zit natuurlijk een heel traject. Een simpele vergelijking met bijvoorbeeld Samsung en de daarbij behorende rekensom kan niet anders dan resulteren dat Apple meer tijd besteed aan het ontwikkelen per product. Dit is vooral terug te zien in de bouwkwaliteit. Apple gebruikt niet alleen luxe materialen maar ontwikkelt ook speciale productietechnieken om deze materialen zo strak mogelijk in elkaar te zetten.

Een iOS product is ook altijd gegarandeerd van in ieder geval twee software upgrades, die beschikbaar zijn op de dag dat Apple deze uitbrengt voor de nieuwste apparaten. Hoewel niet altijd alle functies werken (zoals Siri) is het wel een garantie dat je als eindgebruiker met een up-to-date systeem rond kunt lopen.

Een combinatie van het bovenstaande is er ook voor verantwoordelijk dat Apple’s producten erg waardevast zijn. iPad’s en iPhone’s zijn zo’n beetje de enige producten die je na een jaar (of twee) nog kunt verkopen voor een flink deel van de originele waarde. Ik heb regelmatig mijn apparaten weten te verkopen om met een relatief kleine bijbetaling weer voor de allernieuwste iPad te kunnen gaan.

4. Continuïteit en compatibiliteit
Hoewel het natuurlijk ook best als saai omschreven kan worden is iOS de laatste jaren wel een enorm consistent systeem te noemen. Het is niet nodig bij iedere nieuwe update te wennen aan een nieuwe lay-out of bij elk nieuw apparaat te wennen aan een custom skin van de fabrikant. Zeker voor kopers die gewoon een apparaat willen die makkelijk werken zonder al te veel poespas en mogelijkheden om het systeem te personaliseren is iOS een interessante optie.

Omdat Apple al haar hardware en software zelf maakt is er natuurlijk ook een optimale integratie tussen de producten. Niet alleen kan je apps die je op een iPhone gekocht hebt gewoon gebruiken op een iPad (vaak zelfs in optimale resolutie) maar ben je er ook van verzekerd dat de connectie met andere apparaten (zoals je Mac computer of Apple TV) feilloos is.

5. Enorm accessoire-aanbod
iOS apparaten zijn enorm populair en van elke iPad en iPhone worden dan ook miljoenen exemplaren verkocht. Dit resulteert erin dat er voor iedere accessoire-wens eigenlijk wel wat te vinden is. Wil je een aluminium hoes voor je iPad, geen probleem? Wil je er eentje van hout of van een eentje met een een ingebouwd toetsenbord dan is er ook dan wel wat te vinden. Fabrikanten van accessoires hoeven zich maar op een beperkt aantal goed verkopende producten te richten en daardoor is het aanbod zeer groot.