Vertaal deze website

De Leukste Opleidingen
 
DeLeuksteOpleidingen 011.jpg

Waarom zou ik voor een Windows tablet kiezen?

1. Windows 10 en Office
Verreweg het belangrijkste wapenfeit van Windows 10 is dat Microsoft het Office pakket beschikbaar heeft gemaakt op de software. Hoewel het een aparte aanschaf is (op tablets groter dan 10-inch) blijft dit denk ik voor de meeste gebruikers één van de belangrijkste redenen om een Windows 10 tablet of hybride laptop te overwegen. Office draait in de desktopomgeving van Windows 10 en is redelijk halfslachtig geoptimaliseerd voor besturing via touchscreens. Dit is één van de belangrijkste redenen dat we Windows 10 hardware zien die je het beste kan omschrijven als een hybride tussen een laptop en een tablet. Hierover later wat meer.

Hoewel er op zowel Android en iOS voldoende opties zijn die voor 90 procent van de gebruikers van Microsoft Office prima alternatieven vormen is het Office pakket op Windows 10 geen alternatief maar gewoon de ‘echte’ versie. Inclusief alle mogelijkheden die de power-users van dit pakket nodig hebben. Denk aan macro’s en andere speciale functies binnen bijvoorbeeld Excel. Ook is de vraag over comptabiliteit met de bestanden (.docx/.xls/.ect) gewoon niet aan de orde. Hoewel alternatieven Office pakketten de bestanden wel kunnen openen wil het nog wel eens voorkomen dat er wat misgaat in het interpreteren van die bestanden en dus resulteert in een afwijkende lay-out en andere problemen.

2. Software in de desktopomgeving
Windows is sinds jaar en dag verreweg het meest populaire besturingssysteem voor de PC. Natuurlijk zijn er Mac en Linux huishoudens maar deze zijn toch echt in de minderheid. Als Windows-gebruiker is de kans ook nog eens groot dat je software hebt gekocht (of gedownload) waaraan je gewend bent en niet meer zonder wilt. Windows 10 heeft gewoon ondersteuning voor al je software en hoewel deze dan niet in de moderne tegeltjes omgeving draait of geoptimaliseerd is voor touschreens werkt het wel, en kan je het gewoon blijven gebruiken.

Niet alleen als thuisgebruiker is dit voordeel belangrijk maar er zijn ook een hoop gebruikers die vanwege hun werk beperkt worden in hun keuze voor een mobiel OS. Sommige applicaties/programma’s zijn nu eenmaal speciaal geschreven of gekocht door een bedrijf en werken maar zelden op andere platformen dan Windows. Ook hier is dus weer het voordeel dat de software gebruikt kan blijven worden.

Veel bedrijven draaien volledig op en in de Windows-omgeving. Niet alleen software van derden is belangrijk maar ook de diensten die Microsoft zelf aanbiedt. Denk bijvoorbeeld aan de manier waarop e-mail en agenda’s gemanaged worden. Ook hier is het Microsoft product (Windows 10 ) gewoon het beste compatible en te combineren/in te passen in het bedrijfsnetwerk.

3. Windows 10 is het productieve OS
Dat Windows 10 “Het meest productieve OS” is moet je natuurlijk vooral als marketinguiting van Microsoft zien. Het is zonder meer mogelijk om echt werkt te verrichten op iOS en Android tablets maar het verschil zit hem vooral in de feit dat er aanpassingen en concessies gedaan moeten worden in workflows. Windows blijft Windows en dus zijn aanpassingen niet echt nodig, of in heel beperkte mate. In dat opzicht kan het in ieder geval beschreven worden als het “meest productieve OS zonder dat je op zoek moet naar nieuwe manieren om werk te verrichten”.

Bij het ‘derde’ voordeel moet ik eigenlijk al in herhaling moet gaan vallen, de voordelen van Windows 10 beperken zich namelijk toch vooral in wat ik hierboven in grove lijnen heb beschreven. Maar juist door deze twee voordelen zijn er andere voordelen die als een direct gevolg van de mogelijkheid om Office en desktopsoftware te draaien te zien zijn.

4. Hardware met toetsenborden
Een paar uitzonderingen daargelaten hebben de meeste Windows 10 tablets een goede integratie met een toetsenbord (accessoire). De meeste tablets die je kan kopen komen zelfs alleen maar in combinatie met en toetsenbord(dock). En het feit dat het ‘scherm’ losgekoppeld kan worden en als tablet gebruikt kan worden is meer een extraatje. Ook producten waar een toetsenbord los bijgekocht moet worden kennen dan op z’n minst vaak een bijzonder goede integratie, denk aan de toch wel speciale toetsenbord-covers die Microsoft voor hun eigen Surface tablet verkoopt.

Naast een toetsenbord is er doorgaans ook een trackpad (muisvlak). Toetsenbord en muis zijn erg belangrijke manieren om op een fatsoenlijke manier gebruik te kunnen maken van alle software die draait in de desktopomgeving, niet alleen omdat het gewoon makkelijker typt op een fysiek toetsenbord maar ook omdat de optimalisatie voor touschreens in deze omgeving nog erg te wensen overlaat. In vele reviews wordt dit zelfs (terecht) als een soort verplichting omschreven. Wil je gebruik maken van Office of .exe software, zorg voor een toetsenbord en muis.

5. Hardware met grotere schermen
Niet alleen heeft Windows 10 ervoor gezorgd dat er veel tablets nu uitgerust worden met een ingebouwd toetsenbord of dock/accessoire maar zien we ook dat de schermen van deze ‘tablets’ in wat grotere formaten komen. 11.6-inch en 13.3-inch zijn voor Android zeldzaam  maar voor Windows 10 hardware gewoon te verkrijgen. Het voordeel van een groter scherm is voor mij in ieder geval het meest belangrijk als het gaat – wederom – het gebruik van Office (vooral Excel) en .exe software in de desktopomgeving.