Vertaal deze website

De Leukste Opleidingen

Windows, Android of OS en of OS X tablet smartphone gestolen ?

deleuksteopleidingen131.jpg

Is je smartphone gestolen, of ben je hem gewoon kwijt? Er zijn verschillende manieren om je smartphone terug te vinden. Het is voor iPhone, Windows Phone en Android gebruikers mogelijk om de locatie van de smartphone en of tablet te achterhalen. Hierdoor kan je de smartphone terug vinden via de GPS locatie.

Apple, Google en Microsoft bieden verschillende functionaliteiten aan waarmee je de smartphone en of tbalet kan terugvinden door gebruik te maken van gps-tracking. Om dit te kunnen doen moet je wel GPS aan hebben staan op de smartphone, als dat niet zo is, kan je geen GPS tracking functionaliteit gebruiken, maar er zijn wel alternatieven om je smartphone te vergrendelen, beveiligen of terug te vragen. Apple, Microsoft en Google gebruiken verschillende systemen welke op een eigen manier werken.

Android:

Voor Android is het mogelijk via de hulpdienst Android apparaatbeheer. Op de website kun je na het inloggen met een Gmail account je smartphone volgen.
http://www.android.com/devicemanager

Je krijgt een wereldkaart te zien met de locatie van je Android smartphone en of tablet..Als er staat aangegeven dat je in de buurt bent, kan je de functionaliteit bellen gebruiken, via deze functie kan je de smartphone of tablet af laten gaan, je hoort vijf minuten lang de hoogste beltoon. Ook kan je via de hulpdienst voor Android apparaatbeheer ook het apparaat vergrendelen of wissen.

iPhone, iPod, iPad, MacBook, Mac, :

Apple heeft een soortgelijke functionaliteit. Je logt in op http://www.iCloud.com en daarna kan je via Zoek mijn iPhone de locatie achterhalen van de iPhone,iPod,iPad,MacBook en of Mac. Via de functionaliteit is het mogelijk om de iDevice om afstand te vergrendelen, ook kan je de iDevice bellen en wissen op afstand.

Windows Phone,Tablet:

Ook Windows Phone heeft een functionaliteit waarmee je de locatie kan achterhalen. Op de website van Microsoft http://www.windowsphone.com/nl-nl kun je je Windows Phone zoeken. Klik rechtsboven in het scherm bij verkennen. Ajs je hierop klikt zie je de optie Mijn telefoon zoeken, om van de functionaliteit gebruik te maken moet je inloggen. Net zoals Apple en Android heb je ook bij Windows Phone de mogelijkheid om de inhoud van de smartphone te wissen.

Natuurlijk hopen we niet dat je dit nodig hebt maar het is wel handig als je het nodig zou hebben.

 

Invoeren van speciale tekens iPod,iPad en iPhone

DeLeuksteOpleidingen 323.jpg

Invoeren van speciale letters
In de meeste talen vinden we speciale letter, bijvoorbeeld met een accent of een umlaut.
Deze letters vinden we niet zo maar op het toetsenbord … althans, dat lijkt zo.

Als je een bepaalde letter langer indrukt dan kan een klein menu verschijnen met varianten van deze letter.
Mocht de speciale letter in zo’n menu verschijnen, til dan niet jouw vinger op maar schuif het naar de gewenste letter voor je los laat.

Speciale Symbolen
Naast de speciale letters zijn er natuurlijk ook speciale symbolen en deze vinden we onder het numerieke toetsenbord (druk op de “123″ knop links onderin). Hier zijn een paar voorbeelden:
- als je de “.” (punt) ingedrukt houdt dan zien we bijvoorbeeld “…” verschijnen,
- als je de “$” ingedrukt houdt dan zien we bijvoorbeeld €, ¥ en £,
- als je de dubbele aanhalingstekens ingedrukt houdt dan zien we bijvoorbeeld dan verschijnen er verschillende aanhalingstekens varianten,
- als je de “0” (nul) ingedrukt houdt dan zien we bijvoorbeeld het symbolen voor graden °,
- etc.

Snel top-level domain intypen
Bepaalde Internet georiënteerde apps, zoals Safari, staan het toe om snel een top-domein in te voeren zoals .com, .net, .nl, .be, .edu etc. Je kunt dit doen door de “.” (punt) op het toetsenbord ingedrukt te houden. Als het menu verschijnt, schuif je vinger dan naar het gewenste top-domein. De beschikbare top-domeinen is afhankelijk van de taal van het toetsenbord dat je gebruikt.
Een Duits toetsenbord zal bijvoorbeeld .de toevoegen.

Smileys

Je bent misschien bekend met de smileys die je in tekst ziet, om aan te geven of je iets leuk of bedroevend vindt.

Oorspronkelijk (vroeger!) waren dit combinaties van toetsenbord tekens zoals :-) and :-(. Destijds maakten programma’s zoals Yahoo Messenger en ICQ, al snel gebruik van leuke afbeeldingen die deze stukjes tekst beter tot hun recht lieten komen.

Voor dit doel is het Japanse “Emoji” omgezet naar een lettertype en voor jouw iPhone or iPad is er zelfs een speciaal toetsenbord voor.

Helaas zijn er een aantal lieden die beweren dat je hiervoor hun app moet installeren, maar dat is zeker niet het geval.
Jouw iPhone of iPad heeft namelijk al standaard een toetsenbord en lettertype hiervoor.
Instellingen  Algemeen  Toetsenbord  Toetsenborden  Voeg toetsenbord toe…  Emoji

Eenmaal toegevoegd, zien we een extra toets Wereldbol verschijnen op ons toetsenbord, links van de spatie balk. Je kunt hier kort op drukken om tussen toetsenborden te wisselen (handig als je er maar twee hebt, b.v. Nederlands en Emoji), of je kunt de knop ingedrukt houden zodat er een menu met beschikbare toetsenborden verschijnt.

Toetsenborden en Spellings Controle voor andere talen.
Als je voorgaande tip gelezen hebt, het toevoegen van een Emoji toetsenbord, dan zul je gezien hebben dat je ook andere talen kunt toevoegen. Je kunt meerder toetsenborden toevoegen. Als je omschakelt naar een ander toetsenbord, dan wordt de spelling controle ook aangepast. Erg handig als je bijvoorbeeld vaak in het Nederlands en Engels SMS berichtejes of emails stuurt.
Omschakelen naar een ander toetsenbord past ook de spellingscontrole aan.
Instellingen  Algemeen  Toetsenbord  Toetsenborden  Voeg toetsenbord toe…

Als je bent geswitched van Windows naar Mac OS X speciale tekens

Speciale tekens De Leukste Opleidingen.jpg

Als je bent geswitched van Windows naar Mac OS X dan zal je vast en zeker problemen ondervinden met het intypen van diakritische tekens zoals é, á, ä, en ë. Het intypen van dit soort speciale tekens is namelijk heel anders onder Mac OS X. Niet alleen switchers ondervinden hier problemen mee maar ook beginnende OS X gebruikers vinden dit vaak lastig.

Wanneer je bijvoorbeeld in Mac OS X een é wilt typen dan gebruik je hiervoor de toets combinatie alt/option⌥ + e gevolgd door nog één e. Op zich is de Mac methode niet moeilijk maar je moet wel doorhebben hoe het precies werkt. Hieronder vind je een overzicht van de toets combinaties voor de speciale tekens.

Trema (bv. ä)
Alt/Option ⌥ + u + (a, e, i, o, u, y)
Accent Grave (bv. è)
Alt/Option ⌥ + ~ + (a, e, i, o, u)
Accent Aigu (bv. ó)
Alt/Option ⌥ + e + (a, e, i, o, u)
Accent Circumflex (bv. ê)
Alt/Option ⌥ + i + (a, e, i, o, u)
Tilde (bv. ñ)
Alt/Option ⌥ + n + gewenste letter (a, o, n)
Als je eenmaal begrijpt hoe het werkt dan is deze invoer methode op den duur geen probleem meer.

Gelukkig is Mac OS X uiterst flexibel en kan je de PC methode van invoeren heel eenvoudig activeren op je Mac. Ga hiervoor naar ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Taal en Regio  ▸ Toetsenbordvoorkeuren. Invoerbronnen en voeg toe ‘VS (International) – PC’ . Zorg er ook voor dat bij de invoermethoden ‘Nederlands’  en ‘Toetsen- en tekenweergave’ is geactiveerd.

Wanneer je nu een tekst gaat bewerken en gebruik wilt maken van de PC methode om geaccentueerde tekens in te typen selecteer je ‘VS (International) – PC in de menubalk , vanaf dat moment kan je gebruik maken van de standaard PC methode:

Trema (bv. ä) ” + (a, e, i, o, u, y)
Accent Grave (bv. è) ` + (a, e, i, o, u)
Accent Aigu (bv. ó) ´ + (a, e, i, o, u)
Accent Circumflex (bv. ê) ˆ + (a, e, i, o, u)
Tilde (bv. ñ) ~ + (a, o, n)

 

 

Extern toetsenbord gebruiken op de iPad

DeLeuksteOpleidingen 003.jpg

Als je je aan het betere typwerk op de iPad wilt wagen, dan is het raadzaam om een extern toetsenbord te gebruiken. Dit kan het Bluetooth-toetsenbord van Apple zijn, het iPad Keyboard Dock of een USB-toetsenbord dat je aansluit via de Camera Connection Kit. Het maakt niet alleen het typen zelf sneller, het geeft je ook een aantal handige bedieningsopties via sneltoetsen.

Accenten
Het typen van accenten op de letters werkt net als op een Mac. Je drukt tegelijk op alt en een letter die een bepaald accent aangeeft, gevolgd door de letter waar het accent op moet komen. Bijvoorbeeld: alt + e en dan een e maakt é, alt + ` en dan een e maakt è, alt + u en dan een e maakt ë en alt + i en dan een e maakt ê.

Navigeren
Met de pijltjestoetsen kun je je cursor door een tekst verplaatsen, maar het kan ook sneller:
Verplaats de cursor één woord: alt + pijltjestoetsen
Ga naar het eind van de regel: cmd + pijltje naar rechts
Ga naar het begin van de regel: cmd + pijltje naar links
Ga naar het begin van het document: cmd + pijltje omhoog
Ga naar het eind van het document: cmd + pijltje naar beneden

Verwijderen, ongedaan maken en kopiëren/plakken
Voor het verwijderen van de tekst voor je cursor kun je uiteraard de delete gebruiken. Hele woorden verwijder je met alt + delete en hele zinnen met cmd + delete. Ongedaan maken werkt uiteraard met cmd + z, herstellen met cmd + shift + z. Kopiëren en plakken kan gewoon via het toetsenbord. Cmd + c gebruik je om te kopiëren en cmd + v om te plakken. Knippen kan met cmd + x en wil je een volledige tekst selecteren om te kopiëren, gebruik dan ctrl + a.

Overige sneltoetsen
Gesuggereerde woorden van de spellingscontrole negeren: esc
De invoertaal wijzigen: cmd + space
Het toetsenbord op het scherm tonen: eject
Helderheid scherm aanpassen F1 – F2
iPod besturen: F7 – F12
Ook werken de sneltoetsen voor de meeste speciale tekens gewoon.

 

Zoek mijn iPad, iPhone en of ander Apple product

DeLeuksteOpleidingen 103.jpg

Zoek mijn iPad, iPhone en andere Apple producten als deze gestolen en of zoekgeraakt zijn.

De functie moet wel aanstaan op je iPad, iPhone en of ander Apple product.

Het aanzetten doe je als volgt.
Klik op instellingen.
Klik op iCloud
Zet Zoek mijn iPad, iPhone aan.

Om deze weer uit te zetten moet de gebruiker het wachtwoord invoeren welke bij het Apple id hoort waarmee deze functie is ingeschakeld.

Als de iPad en of iPhone door je werkgever beschikbaar is gesteld en je deze weer moet inleveren, zet dan deze functie eerst uit en log daarna ook uit in de app Store. Zodat je werkgever het Device weer in orde kan maken voor iemand anders.

Je iPad en of iPhone is nu te traceren. Je kan hiervoor een app installeren of je iPhone en of iPad als je meerdere Apple Devices hebt en daarmee je zoek geraakte product opsporen. De app. heet Zoek mijn iPhone, deze zoekt niet alleen je iPhone maar alle Apple producten waarop deze functie ingeschakeld is.

Deze kan dan je Device op afstand wissen, daarna kan de nieuwe eigenaar er niets meer mee want er wordt daarna gevraagd om het wachtwoord van jou Apple id.

Je kan hem ook Melden als Verloren Modes.
Als je dat doet wordt er een pincode gevraagd die wordt dan op je Device op afstand toegevoegd.  Je Device wordt dan vergrendeld. Je kan dan ook een boodschap instellen wie men dan kan bellen om te melden dat ze je iPad en of iPhone gevonden hebben.

Heb je maar een Apple product dan kan je dit ook doen door naar naar de website http://www.icloud.com te gaan en daar in te loggen met je Apple id en het wachtwoord wat daarbij hoort.

Natuurlijk hoop ik dat je deze tip nooit hoeft te gebruiken , maar wel handig om te weten. Of als je iemand anders wilt helpen die zijn of haar iPhone, iPad of ander Apple Device kwijt is.

Een nieuwe iPad,iPod en of iPhone gekocht ? Maak je oude leeg.

DeLeuksteOpleidingen 017.jpg

Nu er weer een nieuwe generatie iOS apparaten zijn gelanceerd zullen er vast een aantal gebruikers zijn die hun oude iPhone, iPad of iPod Touch willen verkopen. Voordat je een iDevice gaat verkopen zijn er enkele voorzorgsmaatregelen die je het beste kunt uitvoeren voordat je iDevice in iemand anders handen terecht komt.Verder is het belangrijk dat alle gegevens en andere bestanden zijn verwijderd van je iDevice, iCloud wordt uitgeschakeld en je iDevice wordt verwijderd uit jouw supportporfile. Volg onderstaande stappen om een geslaagde verkoop te garanderen.

Stap 1: Back-up je data

Maak nog voor de laatste keer een back-up van je huidig iDevice, op deze manier zullen zeker alle instellingen, applicaties, enzovoorts in de back-up staan. Deze kun je dan onmiddellijk terugplaatsen op jouw nieuwe aankoop. Dankzij iCloud kun je op een snelle manier een back-up maken van je iDevice. Dit doe je via:

Instellingen ▸ iCloud ▸ Opslag en reservekopie ▸ iCloud-reservekopie
Tap op ‘Maak reservekopie’, uiteraard kun je ook een reservekopie maken via iTunes.

Stap 2: Schakel ‘Zoek mijn iDevice’ en iCloud uit

Sinds de komst van iOS 7 is je iDevice extra beveiligd met behulp van iCloud. Wanneer iemand jou telefoon zou stelen en hem wilt herstellen moet deze eerst inloggen met jouw Apple ID alvorens hij het apparaat kan herstellen. Uiteraard is dat niet zo handig als je jouw iDevice verkoop aan iemand anders. Schakel daarom ‘Zoek mijn iDevice’, dit doe je via: Instellingen ▸ iCloud ▸ Zoek mijn iDevice. Hierna kun je het beste ook iCloud verwijderen door onderaan op ‘Verwijder Account’ te tappen en eventueel de ‘Zoek mijn iPhone’ applicatie te verwijderen. 

Stap 3: Schakel iMessage uit

Zorg ervoor dat iMessage is uitgeschakeld zodat de nieuwe eigenaar niet zomaar je iMessage berichten ontvangt. iMessage kun je uitschakelen via: Instellingen ▸ Berichten ▸ iMessage. Daarnaast is het ook belangrijk dat je jouw iDevice verwijderd uit jouw Supportprofile, bekijk stap 4 voor deze procedure. 

Stap 4: Wis alle inhoud en instellingen

Het beste voor een verkoop is je iDevice als ‘nieuw’ aanbieden. Daarom is het fijn als de verkoper al alle inhoud en instellingen wist, zo ben je er ook zeker van dat de nieuwe eigenaar geen persoonlijk gegevens te weten komt. Je kunt alle inhoud en instellingen verwijderen via het apparaat zelf.

Dit doe je via: Instellingen ▸ Algemeen ▸ Stel opnieuw in ▸ Wis alle inhoud en instellingen

iOS zal alle gegevens verwijderen van je iDevice, als dit proces voltooid is zal deze opnieuw opstarten.

Stap 5: Eventueel het iOS apparaat als ‘nieuw’ instellen

Je hebt nu de mogelijkheid om het toestel in deze gedaante te laten. Zo kun je eventueel samen met de koper de volgende stappen te doorlopen. Dit geeft een extra vertrouwen en zo kan de koper al automatisch de juiste instellingen invoeren. Mocht je dit niet willen kun je dit al op voorhand doen. Dan wordt het iDevice ingesteld als nieuw en de standaard applicaties en instellingen zullen aanwezig zijn. De koper dient dan achteraf alle instellingen aan te passen naar zijn persoonlijke wensen en behoeften.

Stap 6: Verwijder de SIM-kaart (iPhone en iPad cellular)

Verwijder je SIM-kaart, zo zal je hem zeker niet vergeten. Het beste is om je iDevice uit te schakelen als je deze handeling wilt uitvoeren, hierna kan deze altijd opnieuw worden opgestart zonder SIM-kaart

Welke apps gebruik je voor papierloos vergaderen

DeLeuksteOpleidingen 122.jpg

De iPad wordt steeds meer gebruikt als vergaderdossier. Maar welke Apps kun je nou het beste gebruiken en waarvoor?

Gelukkig zijn de meeste Apps niet moeilijk in gebruik en grotendeels prima zelf aan te leren. Wel blijkt in de praktijk dat een korte training in App-gebruik er voor zorgt dat iedereen binnen de organisatie op dezelfde wijze werkt en dat men eerder over te halen is om echt papierloos te gaan werken. Want het hebben van een iPad wil niet zeggen dat er ook effectief gebruik van wordt gemaakt. Bij een grote meerderheid is er sprake van een omschakelingsproces en zij dienen wegwijs gemaakt te worden in wat de iPad zakelijk allemaal kan (en ook in wat hij niet kan) voordat er echt papierloos wordt gewerkt.

PDF's openen en bewerken (annoteren)

iAnnotatePDF, GoodReader en PDF Expert

Deze Apps zijn zeer geschikt om PDF documenten mee te openen en om aantekeningen te maken rechtstreeks in de PDF. Ook kun je teksten markeren en opmerkingen plaatsen. Deze Apps zijn dus zeer handig bij het voorbereiden van een vergadering en om tijdens de vergadering aantekeningen te maken op je digitale documenten. 

Belangrijk is wel dat de documenten als PDF zijn opgeslagen omdat Office documenten meestal niet goed worden weergegeven. Ander punt is dat de Apps zelf geen nieuwe documenten kunnen aanmaken. Dus voor het typen van langere stukken tekst kun je beter een andere App gebruiken.

De verschillen tussen de Apps zijn klein maar dat kan net het belangrijke onderscheid voor je maken. Welke App de beste is is daarom moelijk te zeggen. Als je al ervaring hebt met een van deze Apps dan zal je die waarschijnlijk ook het beste vinden. 

Office documenten maken en bewerken

DocumentsToGo, QuickOffice Pro HD of: Pages in combinatie met Numbers  en KeyNote. Cloudon online Office 2010 beschikbaar( gratis ).

Office suites zijn Apps die lijken op de MS Office software die je op je PC hebt zoals Word en Excel. Voor uitgebreide documenten is het natuurlijk veel handiger om deze gewoon op je PC of laptop te maken, maar met deze Apps kom je voor eenvoudige Word of spreadsheet documenten ook een aardig eindje. Als je meer op je iPad wilt gaan werken zijn deze Apps een noodzaak, waarbij DocumentsToGo het goedkoopste alternatief is. De Apple Apps (Pages, Numbers en Keynote) zijn het duurst. Cloudon gratis versie alleen office 2010 beschikbaar via de cloud )

In mei/juni 2013 staat de release gepland voor de MS Office App van Microsoft. Deze Office suite bevat een uitgeklede variant van de MS Office prgramma's die je op je PC hebt. Nadeel van deze App is dat je er alleen documenten mee kunt lezen tenzij je er een Office 365 abonnement bij afsluit.

Aantekeningen, Notities en Notulen

NotesPlus

Met deze App kun je eenvoudig aantekening maken of notuleren. Je kunt ze typen, schrijven of zelfs audio opnemen. Een van de grootste voordelen van deze App is dat er een vak is om je handpalm op te laten rusten als je hem gebruikt om met de hand (of styluspen) te schrijven. Zo maak je geen 'inkt' vlekken op je aantekeningen. 

Documenten uitwisselen

Rechtstreeks verbinding maken met je PC of netwerkserver gaat niet zomaar op een iPad. Maar er zijn zijn serververbindingen of cloudoplossingen om wel makkelijk documenten uit te wisselen met je iPad. Met bijbehorende Apps uiteraard.

Veilige verbindingen:

 • SharePoint: Meest complete oplossing om bestanden te delen en te bewerken (met meerdere personen tegelijk in een bestand). Voorwaarde is wel dat je organisatie over Microsoft SharePoint beschikt en er de documenten mee beheert.
 • WebDav: Documenten aanmaken, bewerken en plaatsen op een (web)server.
 • SecureFTP: Maakt een beveiligde verbinding met de kantoorserver (mits toegestaan door ICT)

Minder veilig:

 • Dropbox
 • Box.Net
 • Google Drive
 • Mega Drive
 • Sky Drive

Bovenstaande Apps werken allen volgens het bekende Dropbox principe. Bestanden worden opgeslagen op een webserver en zijn te delen met meerdere gebruikers op PC en iPad. De reden waarom deze (goedkope) oplossingen minder veilig zijn is omdat zij vaak voldoen aan de Amerikaanse Wetgeving en daar wordt bepaald dat alle bestanden die worden geupload ter beschikking komen van de Amerikaanse overheid voor screening inzake de anti-terreurwet.

Als je niet van bovenstaande mogelijkheden gebruik wilt of kunt maken blijft er niets anders op zitten dan je documenten via de mail te versturen.

Complete vergader Apps

Er zijn inmiddels een aantal partijen die een App op de markt hebben gebracht om de problemen met documentuitwisseling en versiebeheer bij het papierloos vergaderen op te lossen. In deze complete vergader Apps is er een portal waar vergaderstukken en agendapunten kunnen worden toegevoegd vanaf de PC (bv. door het secretariaat). Vanuit de App op de iPads van de deelnemers zijn deze documenten vervolgens te openen om bewerkt te worden. Deze Apps zijn uiteraard niet kosteloos en vaak op abonnementsbasis.

 • iBabs: Zeer complete vergader App met onder andere een converteerfunctie naar PDF en mogelijkheid om annotaties (aantekeningen in documenten) te delen.
 • Mydox Manager: Aantekeningen, annotaties en opmerkingen delen.
 • Notubox: Oorspronkelijk ontwikkeld voor overheidsdiensten, met mogelijkheden voor het delen van aantekeningen.
 • Point2Share: Zeer complete App met als groot voordeel dat het geen abonnementsservice is. Borduurt voort op een bestaande SharePoint omgeving. Nadeel: lokale annotaties.
 • JeffMeetings: Vooral handig als je gebruik maakt van andere Apps om te annoteren.
 • ViaDesk: Vooral handig als je gebruik maakt van andere Apps om te annoteren.
 • Effacts: Vooral handig als je gebruik maakt van andere Apps om te annoteren.

Bron : Niels van Aken

VIP persoon tevoegen in de mail.

DeLeuksteOpleidingen 533.jpg

Sinds iOS 6 kunnen alle iCloud gebruikers VIP-contacten aanmaken. Met behulp van deze functie is het mogelijk om bepaalde contactpersonen als VIP (belangrijke contactpersoon) te markeren. Hierdoor worden alle e-mails van de desbetreffende persoon weergegeven in de VIP inbox.Op deze manier heb je snel alle emails van deze personen gegroepeerd in een handig overzicht. In iOS 6 was het vrij omslachtig om deze contactpersonen toe te voegen, vanaf iOS 7 gaat dit een stuk eenvoudiger. Volg hiervoor onderstaande stappen:

• Open de Mail applicatie
• Navigeer naar het postbussen overzicht (eerste pagina)
• Tap naast VIP op het i-icon

Vervolgens kun je een contact toevoegen via de ‘Voeg VIP toe’ knop. Een contact verwijderen kun via de wijzig-knop of een swipe over de contactpersoon van rechts naar links, hierna verschijnt de verwijder-knop. De oude methode om VIP-contacten toe te voegen is ook nog steeds aanwezig. Open hiervoor een e-mail bericht van de persoon die je VIP wilt maken, tap op de naam (in de selectie ‘Van’). Selecteer vervolgens de optie ‘Voeg toe aan VIP’.

«      1   |   2   |   3   |   4   |   5      »