Zo schaf je fiscaal voordelig tablets aan.
Overweegt jouw bedrijf tablets aan te schaffen? Doe niet als RTL, die moet 3 ton belasting betalen over iPads. Met wat handigheid kan je eenvoudig onder de loonheffing op tablets uit komen.
Overweegt jouw organisatie om tablets aan medewerkers te verstrekken? En heb je daar vragen over? Geen paniek, in dit artikel wordt alles duidelijk. Vergeet RTL, die van de fiscus én de rechter ruim drie ton aan loonheffing moet afdragen op 664 iPads voor haar medewerkers.
Want tablets kunnen fiscaal zeer aantrekkelijk zijn, maar dan moet je wel van te voren een plan hebben. Wacht echter niet te lang, want in 2014 vervalt de huidige regeling.
Fiscale verwarring door tablets
De opkomst van de iPad en andere tablets zorgen voor veel fiscale verwarring. De RTL-zaak is daar een nu al historisch voorbeeld van. In 2011 gaf de staatssecretaris iets meer duidelijkheid: is het een apparaat met een scherm groter dan 7 inch? Dan is het een 'computer', en is alleen vrije verstrekking mogelijk als het gebruik meer dan 90 procent zakelijk is. Kleinere tablets tot 7 inch vallen in de categorie 'communicatiemiddel' en daarover hoeft geen loonheffing afgedragen te worden, op voorwaarde dat het gebruik minimaal 10 procent zakelijk is.
Kleine tablets zijn dus dubbel aantrekkelijk: ze vallen onder de vrije vergoeding én de werkgever hoeft zakelijk gebruik niet strikt af te dwingen. "Vanuit fiscaal perspectief zijn 7 inch tablets zeer aantrekkelijk", constateert Remon Kums van belastingadviesbureau Trade and Tax.
Los van dit voordeel voorspelt IDC dat kleine tablets volgend jaar al goed zullen zijn voor 60 procent van alle verkochte tablets op de zakelijke- en onderwijsmarkt.
7 inch scherm harde grens?
IDC noemt klein minder dan 8 inch. Het cruciale grens tussen communicatiemiddel en computer ligt volgens de fiscus op 7 inch. Dat betekent in de praktijk momenteel een Android-tablet zoals de Nexus 7 of verschillende 7 inchers van Samsung. Zelfs als ze alleen maar wifi hebben er geen simkaart in kan, zo blijkt uit navraag van Webwereld bij de Belastingdienst.
Fiscalist Kums weet niet of inspecteurs in de praktijk de grens van 7 inch strak zullen trekken. "Ik denk dat je kunt redeneren dat de iPad Mini ook binnen het besluit past [als communicatiemiddel ipv computer]. In zo'n geval: leg het eerst voor aan de belastinginspecteur."
Zakelijk gebruik aantonen
Als een bedrijf grotere tablets wil aanschaffen maar toch voordeel wil hebben van de vrije vergoedingsruimte is het cruciaal het zakelijk gebruik af te dwingen én aan te tonen, adviseert Kums. "Laat de werknemer een verklaring tekenen dat de tablet alleen zakelijk wordt gebruik. Maar dat alleen zal voor de inspecteur niet genoeg zijn, je moet het ook aantonen." Dat kan door de tablets via het bedrijf te beheren, bepaalde apps te blokkeren of juist bedrijfsapps te verplichten. De omstandigheden kunnen ook meehelpen: de medewerker heeft geen vaste werkplek heeft of al een eigen tablet thuis.
Juist bij dit aantonen van zakelijk gebruik is RTL de mist in gegaan. Kums vreest dan ook dat RTL in hoger beroep "een kansloze zaak" heeft. "Ze konden het zakelijk gebruik onvoldoende aantonen en hebben destijds bij verstrekking ook geen beperkingen aan privégebruik gesteld."
Vanaf 2014 vaste vrije ruimte
Vanaf 2014 wordt de situatie weer anders, dan wordt de nu nog vrijwillige werkkostenregeling verplicht. Dan kan een bedrijf nog maar maximaal 1,5 procent van het totale fiscale loon besteden aan onbelaste vergoedingen en verstrekkingen voor werknemers.
Overigens blijft de 7 inch grens tussen het 'vrije' communicatiemiddel en de 'belaste' computer ook na 2013 gehandhaafd.
Er is wel duidelijkheid over Pocket-PC's, mininotebooks, netbooks, e-readers en navigatieapparatuur. Die vallen niet onder het begrip communicatiemiddelen, besliste de staatssecretaris. "Dergelijke apparatuur is hetzij geschikt voor algemeen gebruik, hetzij voor een specifiek ander gebruik dan als communicatiemiddel. Deze apparatuur valt hierom onder de regeling voor computers."
Auteur : Andreas Udo de Haes