Vertaal deze website

De Leukste Opleidingen
 
Speciale tekens De Leukste Opleidingen.jpg

Als je bent geswitched van Windows naar Mac OS X

Als je bent geswitched van Windows naar Mac OS X dan zal je vast en zeker problemen ondervinden met het intypen van diakritische tekens zoals é, á, ä, en ë. Het intypen van dit soort speciale tekens is namelijk heel anders onder Mac OS X. Niet alleen switchers ondervinden hier problemen mee maar ook beginnende OS X gebruikers vinden dit vaak lastig.

Wanneer je bijvoorbeeld in Mac OS X een é wilt typen dan gebruik je hiervoor de toets combinatie alt/option⌥ + e gevolgd door nog één e. Op zich is de Mac methode niet moeilijk maar je moet wel doorhebben hoe het precies werkt. Hieronder vind je een overzicht van de toets combinaties voor de speciale tekens.

Trema (bv. ä)
Alt/Option ⌥ + u + (a, e, i, o, u, y)
Accent Grave (bv. è)
Alt/Option ⌥ + ~ + (a, e, i, o, u)
Accent Aigu (bv. ó)
Alt/Option ⌥ + e + (a, e, i, o, u)
Accent Circumflex (bv. ê)
Alt/Option ⌥ + i + (a, e, i, o, u)
Tilde (bv. ñ)
Alt/Option ⌥ + n + gewenste letter (a, o, n)
Als je eenmaal begrijpt hoe het werkt dan is deze invoer methode op den duur geen probleem meer.

Gelukkig is Mac OS X uiterst flexibel en kan je de PC methode van invoeren heel eenvoudig activeren op je Mac. Ga hiervoor naar ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Taal en Regio  ▸ Toetsenbordvoorkeuren. Invoerbronnen en voeg toe ‘VS (International) – PC’ . Zorg er ook voor dat bij de invoermethoden ‘Nederlands’  en ‘Toetsen- en tekenweergave’ is geactiveerd.

Wanneer je nu een tekst gaat bewerken en gebruik wilt maken van de PC methode om geaccentueerde tekens in te typen selecteer je ‘VS (International) – PC in de menubalk , vanaf dat moment kan je gebruik maken van de standaard PC methode:

Trema (bv. ä) ” + (a, e, i, o, u, y)
Accent Grave (bv. è) ` + (a, e, i, o, u)
Accent Aigu (bv. ó) ´ + (a, e, i, o, u)
Accent Circumflex (bv. ê) ˆ + (a, e, i, o, u)
Tilde (bv. ñ) ~ + (a, o, n)

 

 

 Terug
Geplaatst: 14-05-2014 15:08:38