Vertaal deze website

De Leukste Opleidingen
 
dicteren

Dicteren beschikbaar in het Nederlands met iOS8.1

In iOS was het al langere tijd mogelijk om stembediening in het Nederlands te gebruiken. Met stembediening kun je eenvoudige taken starten, zoals afspelen van muziek. In iOS 8 komt daar een dicteerfunctie in het Nederlands bij.

De dicteerfunctie van iOS werkt als volgt: overal waar je normaal het toetsenbord gebruikt kan je nu op de microfoon knop links naast de spatiebalk tappen en spreek zinnen uit. Doe dit zin voor zin. De virtuele assistent schrijft ze daarna voor je op.
Dit is handig als je even niet in de gelegenheid bent om zelf te typen. Het enige wat je hoeft te doen is op de microfoontoets drukken. Om de dicteerfunctie van iOS te gebruiken moet je dicteren inschakelen.
Tap op Instellingen daarna op Toetsenbord.
Zet hier dicteren aan.

Apple heeft met de dicteerfunctie een eerste stap gezet in het vertalen van Siri naar het Nederlands, maar het is wellicht begrijpelijk waarom de gehele virtuele assistent onze taal nog niet spreekt: voordat dit werkt, moet Siri namelijk in staat zijn om Nederlandse zinsconstructies op te breken en te begrijpen. Bovendien moet ze gevat kunnen reageren op vragen die je haar stelt.

Dicteren is een eenvoudiger klus, omdat de spraakassistent alleen klanken hoeft te herkennen, die ze in woorden omzet. Ze hoeft er geen actie mee te ondernemen. Deze functie was relatief gemakkelijk toe te voegen, omdat Apple’s partner Nuance al langer Nederlandse dicteerfuncties aanbiedt.

Ook dicteren op de Mac.
Het goede nieuws is, dat dicteren niet alleen werkt op de iPhone, maar ook op de Mac vanaf OS X Yosemite. Je kunt dus teksten dicteren, zonder dat je de prijzige pakketten voor je Mac hoeft aan te schaffen.

 Terug
Geplaatst: 21-10-2014 14:25:44